Blog

Marketing SMS w Twojej branży – gastronomia i catering biurowy (część V)

Marketing SMS w cateringu

W pracy biurowej często spotykanym zwyczajem jest wspólne zamawianie posiłków. W zespole SMSAPI stało się to już niemal rutyną, że gdy zegar wybija 11-tą, “dyżurujący” pracownik cierpliwie zbiera zamówienia od reszty. Nie wchodząc w kwestię optymalizacji tego procesu, oto kilka pomysłów na usprawnienie obsługi klienta i marketingu firm gastronomicznych.

Ten wpis skierowany jest przede wszystkim do osób odpowiedzialnych za marketing lokali gastronomicznych, które świadczą usługę dowozu jedzenia. Już we wstępie pojawiły się dwie istotne informacje. Po pierwsze, zamówienia składane są niemal codziennie, o określnej porze. Po drugie, robi to z reguły ta sama osoba. Pozostaje tylko pytanie: w jaki sposób dotrzeć z wiadomością do pracowników odpowiedzialnych za zamówienia?

Zacznij od bazy numerów

W marketingu SMS własna, jakościowa baza to podstawa. Jej pozyskanie bywa czasochłonne, ale wyzwanie warto podjąć. SMSAPI udostępnia kilka narzędzi, które pozwalają na sprawne pozyskanie bazy kontaktów. W tym celu, możesz na przykład użyć numeru odbiorczego lub widgetu Newsletter SMS zainstalowanego na stronie internetowej firmy.

Budowanie bazy numerów - narzędzia online:

  • Numer odbiorczy – umożliwia odbieranie wiadomości SMS od Twoich klientów i automatyczne wysyłanie odpowiedzi zwrotnych. Istnieją dwa rodzaje takich numerów: długi, czyli standardowy, 9-cyfrowy numer GSM oraz tzw. krótki numer odbiorczy (Short Code), np. 4321. I tu uwaga – wysłanie wiadomości SMS na krótki numer odbiorczy rozliczane jest według standardowej stawki operatora.
  • Newsletter SMS – widget gotowy do umieszczenia na stronie internetowej. Umożliwia gromadzenie danych użytkowników zgodnie z RODO. Podczas konfiguracji widgetu w panelu można określić kolorystykę widgetu oraz dane, które będą zbierane.

Jak to działa w praktyce?

Znając narzędzia, możesz przystąpić do właściwych działań, czyli zebrania jakościowej bazy numerów. W przypadku numeru odbiorczego, sprawa jest prosta – możesz zaproponować klientom uczestniczenie w SMS-owym programie lojalnościowym

Może on polegać na tym, że klient, który zapisze się do takiego klubu (poprzez wysłanie SMS-a o określonej przez Ciebie treści) będzie otrzymywał zniżki na dania i napoje z karty. Najlepiej, jeśli przy pierwszym zamówieniu złożonym przez nowego klienta, pracownik dowożący jedzenie, poinformuje o takiej możliwości (np. wręczy dodatkowo ulotkę z opisem działania programu).

Dobrą praktyką jest dołączenie linku Opt-out do pierwszego przesłanego SMS-a. Taki zabieg ma szereg zalet, zarówno z perspektywy klienta, jak i firmy wysyłającej wiadomości. Choć może zabrzemieć to przewrotnie, to wcale nie powinno Ci zależeć na trzymaniu niezdecydowanych kontaktów w swojej bazie danych. Najlepiej pozwolić im odejść.

Kliknięcie w link do wypisania się z komunikacji oszczędzi klientowi frustracji, a zarazem nie zabierze czasu obsłudze klienta, która musiałaby ręcznie usuwać kontakt. Co więcej, każdy niepewny klient mniej to niższy koszt kampanii.

Co, gdzie i kiedy wysyłać?

W przypadku branży gastronomicznej kluczowy jest czas realizacji zamówienia. Jak wspomnieliśmy na początku,  pora zamawiania posiłków wypada najczęściej w okolicach południa. W tym przypadku, wysyłka kampanii SMS z promocją ma sens między godziną 10 a 11 (wtedy Twoja oferta może zyskać status pierwszeństwa, a pracownik „dyżurujący” oszczędzi czas na „googlowanie” i studiowanie menu okolicznych restauracji).

Przestrzegamy jednak przed zbyt częstymi wysyłkami marketingowymi – mogą bowiem przynieść odwrotny skutek od zamierzonego!

Poniżej zamieszczamy przykłady dwóch kreacji, które mogłyby zostać wysłane do klientów w ramach SMS-owego programu lojalnościowego. W wiadomościach użyto personalizacji oraz skróconego linku. Funkcja pozwala nie tylko zamienić długi adres URL w prosty do zapamiętania odnośnik, ale także śledzić kliknięcia. To niezwykle ważne, ponieważ dzięki temu można prowadzić testy skuteczności każdej z wysyłek.

Powyższe przykłady warto przeanalizować. Dodanie własnej nazwy w polu nadawcy jest prostym, a jednocześnie niezwykle skutecznym rozwiązaniem. Przede wszystkim, znacząco wpływa na rozpoznawalność marki, a przy pozytywnym sentymencie klienta, wręcz zmusza do przeczytania.

Dlatego tak ważne jest by firmowa komunikacja spełniała wyznaczniki permission marketingu. Zadowolony z dotychczasowych doświadczeń klient będzie czekał na kolejną wiadomość i z pewnością zapozna się z ofertą.